NewsLetter

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης του πολίτη, για να λαμβάνετε άμεσα τα νέα της Δ.Ε. Μακρα- κώμης στο e-mail σας.
 
    Νέα - Ανακοινώσεις

 
     Εορτολόγιο
Γιορτάζουν σήμερα 26/05:

- Ο Αγιος Αλέξανδρος
 
     Δημοσκόπηση
Σε ποιά θεματική ενότητα επιθυμείτε να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας μας
Υπηρεσίες του Δήμου
Έργα του Δήμου
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Τουρισμός
Σε καμία
Αποτελέσματα

 
     Ενδιαφέροντα
 
    Χρηματοδότηση

Ο παρών ιστοχώρος χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας 2000 - 2006 στα πλαίσια του Μέτρου 4.7 "Ενίσχυση Δράσεων της Καινοτομίας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας". Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε κα- τά 75% από το Ευρω- παικό Ταμείο Περιφερεια- κής Ανάπτυξης και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο.

 
 
Αρχική > Δημότες > Περιβάλλον

Δ.Δ. ΠλατυστόμουΠριν την είσοδο στην πόλη και αριστερά ακολουθούμε την διαδρομή στο γραφικό Πλατύστομο και την πολλά υποσχόμενη λουτρόπολη. Φήμες θέλουν τον αχιλλέα να έζησε πριν τον Τρωϊκό πόλεμο. Εκεί βρίσκουμε φυσικές πηγές σε φυσίκου κάλλους περιοχές. Πιθανόν οι πηγές να ήταν γνωστές στους αρχαίους Αινιάνες. η λειτουργία τους ξεκίνησε το 1933.

Οι θεραπευτικές ενδείξεις των ιαματικών νερών είναι Υδροθεραπεία για ρευματοπαθείες, αρθροπαθείες, δερματοπαθείες, γυναικολογικές παθήσεις. Ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, χοληφόρων οδών, πεπτικού συστήματος και ουροφόρων οδών. Θερμοκρασία νερού 33 βαθμούς. Χαρακτηρισμός νερού μεσόθερμο (να-ci-hs-b) ολιγομεταλλικό-υποτονικό.

Δ.Δ. ΓιαννιτσούΤο Πλατύστομο είναι ένας τόπος μέσα σε οργιώδη βλάστηση όπου ο ταξιδιώτης μπόρει να βρει ηρεμία και να ξεφύγει απο την καθημερινότητα στην σκιά υπεραιωνόβιων πλατάνων. Κοντά είναι ο λόφος με το κάστρο που έχει δώσει ευρήματα και στο μουσείο των Δέλφων. Στο Πλατύστομο υπάρχουν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην δυτική φθιώτιδα.

Από το Πλατύστομο μπορούμε να ανέβουμε προς την Νέα και Παλαιά Γιαννιτσού και προς την Πάππα όπου υπάρχουν ίχνη δύο αρχαίων κάστρων στις περιοχές Αη Λια και Λαινας.

Δ.Δ. ΚαστρίΑπό την Μακρακώμη κατευθυνόμενη προς την Λαμία θα βρούμε την Μάκρη με την ιδιαίτερα όμορφη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Η Μάκρη χαρακτηρίζεται απο δύο στοιχεία. Τον μεγαλύτερο συμπαγή φυστικεώνα της Ευρώπης εξού και ο χαρακτηρισμός μικρή καλλιφόρνια και το καταπληκτικό πλατανοδάσος του Σπερχειού ποταμού. Στην Μάκρη υπάρχει και ο μοναδικός σταθμός περίθαλψης και προστασίας ζώων στην φθιώτιδα με άλλες παράλληλες δράσεις.

Μετα την Μάκρη ανεβαίνουμε προς το αμφιθεατρικό Αρχάνι και μπορούμε να περιηγηθούμε στην ρεματιά όπου τρέχουν ιαματικά νερά. Η μια εκ των πηγών έχει το υψηλότερο ρη (ρη 11) ειναι η δεύτερη αλκαλική πηγή τηΔ.Δ. Καστρίους Ευρώπης μετά της Βοσνίας.

Από το Αρχάνι μπορούμε να πάμε είτε προς τον ορεινό Ασβέστη με το πέτρινο θολωτό γεφύρι είτε προς την γραφική Γραμμένη και από εκεί ανηφορίζουμε προς το Τρίλοφο όπου εκεί υπάρχει το καταπληκτικό θρησκευτικό μουσείο «η βίβλος». Σε όλα αυτά τα χωριουδάκια θα βρούμε φιλόξενα παραδοσιακά καφενεία και παραδοσιακά ταβερνάκια.

Πλατανοδάσος ΣπερχειούΚατηφορίζοντας θα συναντήσουμε το Καστρί με το φανταστικό πλατανοδάσος που εκτείνεται εκατέρωθεν του Σπερχείου καθώς και την παλαιά γέφυρα του ποταμού που οδηγεί στους χαρακτηριστικούς οπωρώνες ακτινιδίου. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το κάστρο εξού και το όνομα.

Στην έξοδο της Μακρακώμης προς καρπενήσι στρίβουμε δεξιά και κατευθυνόμαστε στην Τσούκα, την επονομαζόμενη βεράντα της δυτικής φθιώτιδας, όπου συναντάμε την βρύση στην χαλκιά Γούρνα και τον Αη Γιάννη με τις τεράστιες βαλανιδιές.

Σπερχείος τον ΧειμώναΕπίσης υπάρχει το φυσικό ομοίωμα της νύφης το κοτρώνι που κατά την μυθολογία συνέβη εκεί το μαρμάρωμα του ζευγαριού και των γονιών τους κάτι ανάλογο με στήλη άλατος. Χωριό με παραδοσιακά γεύματα από ντόπια κρέατα.

Συνεχιζόντας το δρόμο προς καρπενήσι και μετά την Βίτωλη θα βρούμε την διασταύρωση για Λιτόσελο και Ροβολιάρι. Το Λιτόσελο είναι χωριό με πανοραμική θέα με ωραίο λαογραφικό μουσείο και με τον οικισμό Αφεντικά με ελάχιστους κατοίκους τους χειμερινούς μήνες. Τραβάμε προς Ροβολιάρι με τα όμορφα μικρουψίπεδα τα αιωνόβια έλατα και την περιμετρική θέα. Εκεί υπάρχουν καστανοδάση και δάση δρυός. Από τις πλαγιές του Ροβολιαρίου μπορούμε να δούμε το σύνολο των βουνών της στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας καθώς να κάνουμε συγκομιδή βοτάνων ρίγανης κ.λ.π. έχει δε και ένα καταπληκτικό λαογραφικό μουσείο.